Dr. Dósa Imre adatvédelmi honlapja

Nem szeretném egysíkúvá tenni a csevegőt azzal, hogy ismét egyre trükkösebb, banki adatok lopására kifejlesztett kémprogramokról, halogatott biztonsági frissítésekről írjak.

Adatállomány

Az adatvédelmi törvény szerint adatállomány az egy nyilvántartó rendszerben kezelt adatok összessége.

A fogalom első látásra az informatikust lepi meg, mert ő gyakran a fájl szinonímájaként használja. Az adatkezelő számára is hordozhat megfejtendő talányt a látszólag egyszerű mondat. Mi tekinthető egy nyilvántartó rendszernek? Mintha erre is válaszolna a törvény:
"személyesadat-nyilvántartó rendszer (nyilvántartó rendszer): személyes adatok bármely strukturált, funkcionálisan vagy földrajzilag centralizált, decentralizált vagy szétszórt állománya, amely meghatározott ismérvek alapján hozzáférhető;"

Hol vannak tehát pontosan a rendszer határai? Ha az idézett fogalmat boncolgatjuk, akár arra is juthatunk, hogy egy szerverpark összes személyes adata egy rendszerben tárolt. Hiszen egy bizonyos technológiai szinten a szerverpark strukturált és meghatározott (bár nem homogén) ismérvek alapján hozzáférhető. Nem szeretném erőltetett értelmezéssel kétségek közé taszítani olvasóimat. A jogászkodás igazi értelme, hogy választ kapjunk: Például egy pénzügyi konglomerátum biztosító cége adhat-e kedvezőbb kockázati besorolást azért, mert a pénzügyi csoport bankjánál vezetett számlám egyenlege stabilan pozitív? Az ötlet sokakból válthat ki vegyes érzést. Egyrészt ki ne örülne alacsonyabb biztosítási díjnak. Másrészt úgy érezhetjük, hogy a biztosító pénztárcánkban kotorászott.

Úgy vélem az ellentét az adatvédelem egyik alapszabályának alkalmazásával oldható fel. Ha módom volt az adatkezelések ilyen átjárhatóságához hozzájárulni, akkor úgy arathattam le a biztosítási díjban érvényesülő előnyt, hogy közben átélhettem adataim felett gyakorolt uralmamat. Az is fontos, hogy az adatbázisok határait ne elvontan, hanem a józan ész alapján vonjuk meg. Úgy, ahogyan azok egy átlagos szemlélő számára a külvilágban megjelennek.

Remélem fejtegetésem nem volt akadémikus. Nem gondolnám, hogy például egy humánpolitikus szívesen kotorászna a cég ügyfél- vagy partner adatbázisában. Viszont a nagy céges buli szervezésekor ilyen igény felmerülhet, valahogy így: "Nem tudnál egy SQL lekérdezéssel listát generálni...?"

Nem csupán az adatállomány esetében fontos, mit minek nevezünk:
Egy vadász először viszi el a feleségét vadászni. Elmagyarázza mit hogyan kell, hogy töltse meg a fegyvert, hogy célozzon, ha lelő valamit, siessen oda, nehogy valamelyik másik vadász magának akarja a zsákmányt, stb. Különválnak, kis idő múlva lövést hall a felesége irányából. Elindul a hang irányába, majd meglátja a feleségét és egy másik vadászt egy tetem felett hangosan vitatkozni. Amikor közelebb ér, hallja, hogy a vadász ezt kiabálja:
- Oké, asszonyom, oké, megegyeztünk, ez a maga őze. Csak annyit engedjen meg, hogy levegyem róla a nyergemet.

Tel: (06-30)743-4858; Skype: dosa.imre;
Írj levelet: dosa.imre a freemail-nél. Spammerek miatt nem kattintható.